maandag 23 maart 2009

Na wat oefenen is de lol groot!


DEVENTER - Een beginnende skiër laat je niet starten bovenaan een zwarte piste. En een jochie dat nooit heeft gevoetbald, vraag je niet om even een balletje hoog te houden.

Iemand die nog nooit op skikes heeft gestaan, laat je dus ook niet zomaar een paar kilometer ‘hiken’. Voor de meeste mensen is skiken, als ze überhaupt eerst weten wat het is, niet moeilijk te leren. Vanuit Skike & Hike probeert Menno Faber vooral de sport te promoten; niet alleen het product.

,,We kunnen natuurlijk heel makkelijk een pallet met skikes in de verkoop zetten bij de Gamma”, weet Faber. ,,Maar dát willen we juist niet. Het is een sport waarvoor je eerst even goed moet oefenen, voordat je de juiste vaardigheid hebt.” Skiken is in december 2006 bedacht door een Oostenrijker. ,,Als alternatief voor langlaufen”, vertelt Faber. ,,Want dat kan alleen in sneeuw en is dus maar een beperkt deel van het jaar mogelijk.” Skiken combineert onderdelen van skeeleren, schaatsen, nordic walking, skiën en langlaufen.

Na een korte instructie in het restaurant van uitspanning De Lepelaar op de Eikelhof binden Joanne Schaap en Hannerieke Wissink giechelend hun skikes onder voor een proefles. De zussen zijn speciaal uit Groningen en Kampen gekomen om zich door Faber te laten inwijden in de geheimen van het skiken. ,,We hebben samen een soort afvalplan”, lacht Joanne, met zesentwintig de oudste van de twee. ,,En elke keer als we weer een paar kilo’s kwijt zijn, mogen we van onszelf iets leuks doen.”

Op internet las Joanne iets over de skike-clinic en haalde haar zusje over. ,,Ik dacht eerst: waar heeft ze het over?!”, grinnikt Hannerieke. ,,Maar het zag er wel interessant uit. Ik ben niet heel erg sportief, maar vond het wel een gek idee om dit te doen.” Eenmaal voorzien van skikes, stokken, knie- en elleboogbeschermers en een helmpje, komen de meiden maar moeizaam van hun bankje. ,,Best lastig, hoor!”, kirren ze. Maar even later, na een gedegen warming up onder leiding van instructeur Faber, heeft vooral Joanne de slag toch al vlot te pakken.

Ook de rest van de beginnergroep is laaiend enthousiast als stapsgewijs de slag, het remmen en het bochtjes maken wordt aangeleerd. Menno Faber neemt voor iedere deelnemer ruim de tijd en straalt daarbij een heerlijke rust en sympathie uit. ,,Het duurt eventjes voordat je op skikes kunt doen wat de bedoeling is, maar daarna is de lol groot”, merkt hij steeds weer. Vanuit de Stichting Skike Nederland verzorgt Faber niet alleen clinics en cursussen voor sporters, maar leidt hij ook instructeurs op. "We willen graag een bondsstatus”, legt hij uit. ,,Maar dat moet je bij NOC*NSF echt eerst afdwingen.”

Jan Fijnhout uit Emmerich zoeft intussen over het gladde asfalt bij eetcafé De Lepelaar. Fijnhout is fervent langlaufer en rolskiër, maar door zijn slechte knieën blijkt dat tegenwoordig te belastend. ,,Dus moest ik op zoek naar iets anders. Want ik wil wel fit blijven”, meent de 56-jarige. ,,Ik vind een beetje lichamelijke beweging erg belangrijk op mijn leeftijd. ,,Ik kwam dit tegen op internet en het bevalt me eerlijk gezegd nu al erg goed. Ik denk dat ik bij Menno ga deelnemen aan de vervolgcursus.”

Hannerieke doet intussen niet meer voor haar zus onder. "In het begin is het lastig. Dan kost het nog best veel spierkracht. Maar als je eenmaal de slag te pakken hebt, gaat het heel leuk”, vindt ze. De Kampense zucht eens diep en kijkt haar zus aan. Eventjes tijd voor een adempauze. Er moet wel wat energie overblijven, want bij een dagje uit hoort straks uiteraard ook nog een paar uurtjes shoppen en chillen in Deventer.

Geen opmerkingen: